sobota, 22 września 2012

Zupa szczawiowa

Składniki:

pęczek szczawiu
kilka liści szpinaku
duża marchew
pietruszka
2 ziemniaki
śmietana
żółtko
masło
kostka rosołowa
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
sól, pieprz


Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę i gotować do miękkości w ok. 2 litrach wody, z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Szczaw i szpinak drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Do przygotowanego wywaru dodać ok. 150 ml zahartowanej śmietany i roztrzepane żółtko, szybko wymieszać. Dodać szczaw i szpinak, gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem i solą. Zmiksować (miksować bez marchwi). Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.


2 komentarze: