sobota, 1 września 2012

Czekoladowe ciasto z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami powstało na potrzebę chwili. Jest łatwe w przygotowaniu, praktycznie nie da się zepsuć. Jest wilgotne i dość mocne w smaku.

Składniki:
1 jajko
1 szklanka cukru trzcinowego(można go zastąpić zwykłym kryształem)
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół kostki roztopionej, lekko przestudzonej margaryny
5 łyżek ciemnego kakao
3 łyżki rozpuszczalnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
0,5 kg jabłek(ja użyłam malinówek)
5 łyżek dżemu jabłkowego
cukier puder do dekoracji ciasta

Przygotowanie
Jajko ubić z , dodać mleko. Mąkę połączyć z sodą i przesiać, dodać do ciasta stale mieszając(można użyć miksera). Dodać oba rodzaje kakao i cynamon, na koniec dodać roztopioną margarynę. Formę(o średnicy około 26 cm, w moim przypadku ze specjalną wkładką w środku) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na spód formy wylewamy centymetrową warstwę ciasta. Do reszty ciasta dodajemy dżem. Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Połówki jabłek obtaczamy w mące i układamy w formie. Wylewamy do formy resztę ciasta. Pieczemy w piekarniku(z termoobiegiem) w temp 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Po upieczeniu ciepłe ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz