piątek, 14 września 2012

Łopatka miodowo-cytrynowa

Składniki:
-1kg łopatki wieprzowej
-sok z 1 cytryny
-3 łyżki płynnego miodu
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki musztardy
-pół łyżeczki papryki w proszku
-sól
-pieprz

Przygotowanie:
Dzień wcześniej:
1.Płuczemy łopatkę wieprzową i osuszamy.
2.Wyciskamy sok z cytryny do naczynia, dodajemy do niego miód, oliwę, musztardę, paprykę, sól oraz pieprz.
3. Dokładnie mieszamy i powstałą marynatą nacieramy mięso.
4. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
5. Następnego dnia, łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 90 minut w temperaturze 170  °C. W czasie pieczenie kilkakrotnie obracamy mięso.

Smacznego!

1 komentarz: