sobota, 8 września 2012

Sorbet truskawkowy

Składniki:

70-80 dag truskawek,
pół szklanki cukru,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki likieru truskawkowego (można pominąć),
 mięta do dekoracji.


 Przygotowanie:

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę lub dłużej.

Podmrożone truskawki zmiksować w blenderze z resztą składników na mus.
Masę przełożyć do maszynki do lodów i zamrażać około 40-50 minut. Sorbet można zamrozić też bez maszynki. W tym celu przekładamy masę truskawkową do pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki (masę miksujemy co ok. 30 min.). Gotowy sorbet przełożyć do pucharków, udekorować miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz