wtorek, 11 września 2012

Tarta truskawkowa z kremem cytrynowym

Składniki na ciasto:

150 g mąki tortowej
75 g masła lub margaryny
1 łyżka cukru
2 - 3 łyżki wody


Składniki na krem:

250 g serka homogenizowanego
100 g śmietany homogenizowanej
60 g cukru pudru
starta skórka z 1 cytryny
500 g truskawek



Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 225 stopni Celsjusza. Zarobić nożem (lub zmiksować) tłuszcz z cukrem i mąką.
2. Dodać wodę i wyrobić ciasto.
3. Włożyć ciasto do niskiej okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm. Aby ciasto nie opadło w trakcie pieczenia należy przykryć brzegi formy i ciasta paskiem folii aluminiowej.
4. Piec przez 10 - 12 minut i odstawić do ostygnięcia.
5. Wymieszać dokładnie serek homogenizowany ze śmietaną, cukrem i skórką cytryny.
6. Truskawki oczyścić z szypułek i przekroić na połówki. Rozłożyć krem i truskawki na cieście, i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz