niedziela, 9 września 2012

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, truskawkami i orzechami włoskimi

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, truskawkami i orzechami włoskimi
z pysznym sosem balsamiczno - czekoladowym

Składniki, 2 porcje:
2 porcje szpinaku
1 kulka (125 g) białej mozzarelli
1 - 2 łyżki śmietanki kremowej 30%
250 g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki orzechów włoskich
chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze


Sos balsamiczno - czekoladowy:
180 g truskawek, pokrojonych na kawałki
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka oliwy extra vergine
                                                            1 pełna łyżeczka kakao

Przygotowanie:
Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać jeśli ma duże liście, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając długie "warstwy". Skropić śmietanką kremową, ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz podsuszone na patelni i posiekane orzechy. Polać połową sosu, w reszcie sosu maczać kawałki chrupiącej bagietki.


1 komentarz: