czwartek, 20 września 2012

Jagodzianki

Składniki:
-1 litr ciepłej wody
-100 g drożdży
-300 g cukru
-0,7 kg mąki
-3/4 kostki masła
-11 żółtek
-1 kg jagód
-skórka cytryny

Sposób przygotowania:
Do wody wkładamy drożdże i rozgniatamy je. Wsypujemy 2 łyżki cukru i wrzucamy 2 garści mąki. Powstałą masę odstawiamy na 20 minut.
Do masła dodajemy 10 żółtek podgrzanych w garnku, dosypujemy 200 gramów cukru, 0,5 kg mąki i obskrobujemy skórkę cytryny.
Mieszamy obie masy. Ciasto odstawiamy. Gdy urośnie dwukrotnie, rozwałkowujemy do grubości 1 cm, szklanką robimy krążki.
Na wycięte krążki kładziemy łyżkę jagód wymieszanych z cukrem. Przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy.
Całość smarujemy po wierzchu surowym żółtkiem i posypujemy cukrem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.

SMACZNEGO! :) 

3 komentarze:

  1. Ale musiały być pyszne, mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no bardzo ciekawe ????? na litr wody tylko pół kg mąki ? Moim zdaniem ciasto będzie za mało zwięzłe aby je rozwałkować .....

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... Spróbujemy :)
    Czekam na nowe przepisy.:D

    OdpowiedzUsuń