sobota, 8 września 2012

Mini pizze ze szpinakiem i białym sosem

Składniki na 12 mini pizze:

Ciasto:
• 1/2 porcji ciasta bez zagniatania na cienką i chrupiącą pizzę.

Dodatki:

1 i 1/2 porcji sosu śmietankowego z cebulką,
100 g szpinaku,
150 g - 200 g sera koziego w roladzie,
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Przygotowanie:
Przygotować ciasto na pizzę jak w przepisie podstawowym. Przygotować sos śmietankowy z cebulką. Opłukany szpinak gotować na parze przez około 1 - 2 minuty aż cały zwiędnie. Ser kozi pokroić na kawałeczki. Wymieszać szpinak z sosem, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury 250 - 260 stopni.
Foremki na mini pizze wysmarować oliwą, ciasto podzielić 12 części, w dłoniach formować placki i wylepiać nimi wgłębienia w formie.
Jeśli nie mamy takich foremek z wgłębieniami, ciasto rozwałkować na placek i szklanką wycinać kółka. Oliwą smarować spód placków z ciasta i układać je na dużej blaszce do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Na placki z ciasta wyłożyć szpinak z sosem, na wierzch położyć po 3 kostki sera koziego, skropić 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Na każdej mini pizzy ułożyć kawałeczek folii aluminiowej zakrywający farsz, ale pozostawiając boki ciasta bez przykrycia (pozwoli to zachować miękki farsz bez zbytniego jego wysuszenia). Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut, aż spód i boki ciasta będą bardzo zrumienione i chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz