środa, 12 września 2012

Mus czekoladowy

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
250 ml schłodzonej śmietanki 36%
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli


Dodatkowo:
100 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
wiórki czekolady 





Przygotowanie:

Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.

1 komentarz:

  1. Mogę też taki prosić ;) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń