środa, 12 września 2012

Kremowa zupa z marchewki i gruszek.

Składniki:
4 duże marchewki
4 - 5 niedużych gruszek
1 cebula szalotka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 czubata łyżka masła
1 łyżeczka mielonego cynamonu
papryka słodka mielona
sól do smaku
4 łyżki śmietanki słodkiej
grzanki z bułki

Przygotowanie:
Marchewkę i gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewkę pokrojoną w kostkę wrzucić go garnka. Dodać miód, sól i 1 szkl. wody. Gotować do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Gruszki skropić sokiem z cytryny, podlać ok. 1/3 szkl. wody i gotować przez 5 minut. Obraną szalotkę pokroić i zeszklić na maśle dodając posiekane chili. Podsmażoną cebulę i podduszone gruszki dodać do marchewki, zmiksować na gładką zupę. Zagotować ponownie, doprawić do smaku papryką i cynamonem, zmiksować ponownie wlewając śmietanę. Jeśli ktoś lubi rzadsze zupy można rozrzedzić dolewając bulionu albo wody. Podawać z grzankami.

3 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda ;) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) robiłam zupę z marchewki i pomarańczy z imbirem i była bardzo dobra, więc myślę, że połączenie marchewki, gruszek i cynamonu może być równie udane :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z zup to ja tylko ogórkową gotuję :)

    OdpowiedzUsuń