wtorek, 5 marca 2013

Zupa - krem ze świeżej kukurydzy ze szczypiorkiem


Składniki:
1 duża kolba kukurydzy cukrowej
50 g masła
ok. 2 szkl. chudego mleka
ok. 2 szkl. rosołu z kurczaka
5 średnich ziemniaków
1 cebula
3 szczypty szafranu
1/2 łyżeczki łagodnego curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
do smaku: sól, chili, pieprz biały
1 pęczek cienkiego szczypiorku


Sposób przygotowania:
Oczyszczone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę a następnie wrzucić do garnka z wcześniej roztopionym masłem. Smażyć kilka minut pilnując aby się nie zarumieniły. Wlać rosół, dosypać szafran, curry i dusić aż ziemniaki zmiękną.
Kolbę kukurydzy oczyścić z liści i włosów. Ostrym nożem ściąć ziarna prosto do talerza. Ziarna i sok kukurydzy z talerza wrzucić do garnka z zupą, dolać mleko i gotować razem jeszcze ok. 8 minut. Całość zmiksować - jeżeli ktoś lubi bardziej gładki krem to powinien przetrzeć zupę przez gęste sito.
Na koniec doprawić zupę solą, papryką i chili. Podawać posypaną szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz