środa, 9 stycznia 2013

Roladki z cukinii z serem i suszonymi pomidorami z bazylią, miętą lub rukolą


Składniki:

cukinia
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa extra vergine
płatki chili
ser kozi w roladce lub mozzarella lub ser brie lub ser z niebieską pleśnią
suszone pomidory w oleju
bazylia lub rukola lub kolendra lub mięta
grzanki z bagietki opieczonej w tosterze lub zrumienionej na patelni czy w piekarniku


Przygotowanie:

Cukinię "obierać" obieraczką do warzyw rozpoczynając z różnych jej stron aż trafimy do miejsca, w którym skończy się zielona skórka i pozostanie sam środek cukinii z nasionami.
Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą dużą patelnię ewentualnie piekarnik na 180 stopni). Cukinię posypać solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, płatkami chili i skropić oliwą extra vergine. Układać na patelni jeden pasek obok drugiego i na dużym ogniu grillować przez około 1 minutę z jednej strony, aż od spodu pokryje się ciemnymi paseczkami.
Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Cukinię można też ułożyć na rozgrzanej blaszce piekarnika i piec przez około 2 minuty lub do czasu aż nieco zmięknie.
Gdy cukinia będzie jeszcze ciepła układać ją na desce, z brzegu każdego paska kłaść po kawałku sera, suszonego pomidora i zielonego listka bazylii, rukoli lub mięty. Zwijać roladki (można dawać po dwa paski cukinii na jedną roladkę, np. mniejszy i większy pasek) i układać na półmisku lub od razu bezpośrednio na grzance. Można skropić oliwą extra vergine, posypać solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz