czwartek, 17 stycznia 2013

Krem czekoladowo - miętowy

Ten napój jest idealny na mroźny zimowy wieczór. Słodycz czekolady podkreśla delikatna nutka mięty. Jeśli nie przepadasz za tego typu połączeniu, nie dodawaj mięty.

Składniki:

500 ml mleka
4 gałązki mięty
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
75 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnuszka i włóż do niego gałązki mięty. Podgrzewaj na małym ogniu aż do zagotowania, następnie zdejmij mleko z ognia i odstaw na 15 minut.
Wyłów miętę z mleka i ponownie je ugotuj. Po zdjęciu gorącego mleka z ognia, wrzuć do niego pokruszoną czekoladę. Mieszaj do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. Przelej do blendera i miksuj, aż płyn stanie się pienisty. Przelej do filiżanek. Ubij śmietankę i dodaj po obfitej łyżce do każdej filiżanki.



1 komentarz:

  1. Pysznie się zapowiada.:D Lubię tu do Ciebie zaglądać, bo zawsze znajduję świetne przepisy.:D

    OdpowiedzUsuń