Ten napój jest idealny na mroźny zimowy wieczór. Słodycz czekolady podkreśla delikatna nutka mięty. Jeśli nie przepadasz za tego typu połączeniu, nie dodawaj mięty.
Składniki:
500 ml mleka
4 gałązki mięty
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
75 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Wlej mleko do garnuszka i włóż do niego gałązki mięty. Podgrzewaj na małym ogniu aż do zagotowania, następnie zdejmij mleko z ognia i odstaw na 15 minut.
Wyłów miętę z mleka i ponownie je ugotuj. Po zdjęciu gorącego mleka z ognia, wrzuć do niego pokruszoną czekoladę. Mieszaj do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. Przelej do blendera i miksuj, aż płyn stanie się pienisty. Przelej do filiżanek. Ubij śmietankę i dodaj po obfitej łyżce do każdej filiżanki.
Pysznie się zapowiada.:D Lubię tu do Ciebie zaglądać, bo zawsze znajduję świetne przepisy.:D
OdpowiedzUsuń