niedziela, 7 października 2012

Sałatka ryżowa z szynką

- 2 torebki ryżu
- 30 dag szynki
- 1 świeży ogórek
- 20 dag żółtego sera
-1/2 puszki ananasa
- 1/2 szkl. zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na pół
 - 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- ok. 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Do dekoracji - pomidory koktajlowe.

WYKONANIE

Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Ananasa odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę. Szynkę, ser, obrany ogórek także pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do salaterki, posypać szczypiorkiem i ozdobić pomidorami. Schłodzić w lodówce.

2 komentarze: