niedziela, 21 października 2012

Francuski omlet królewski

Składniki:
4 jajka
1 - 2 łyżki masła
10 dag cukru pudru
skórka i 1 łyżka soku z 1 cytryny

Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem do białości, dodając startą skórkę i sok z cytryny. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami. Niewielką formę do zapiekania natłuścić, ewentualnie posypać cukrem pudrem. Wylać na to masę jajeczną i wstawić do nagrzanego gorącego piekarnika (200 stopni) na około 15 minut, tak aby omlet z wierzchu się przyrumienił. Taki omlet można także usmażyć tradycyjnie na maśle, rumieniąc z obu stron i obracając, najlepiej za pomocą drugiej patelni o podobnych wymiarach, a gdy takiej nie posiadamy - za pomocą zwykłej pokrywki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do utartych żółtek zamiast skórki i soku z cytryny można dodać skórkę i sok z pomarańczy albo 2 - 3 łyżeczki przesianego kakao lub mocnej kawy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz