Składniki:
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
oliwa z oliwek
400 g pomidorów z puszki
1 łyżeczka płatków chilli
300 g drobnego makaronu np. ditalini lub innego
400 g soczewicy
1 mała cebula, przekrojona
łodyga selera naciowego
1 listek laurowy
do podania: tarty parmezan
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie w garnku z cebulą, selerem, listkiem laurowym - zajmie to ok. 25-30 minut. Cebulę i czosnek podsmażyć na kilku łyżkach oliwy na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodać pomidory, chilli i gotować ok. 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę plus ok. litra wody i gotować kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić dodać do zupy, gotować 2-3 minuty. Podawać posypane serem i polane odrobiną oliwy z oliwek.
Nigdy nie jadłam takiej zupy :)
OdpowiedzUsuń