Składniki:
125g mąki migdałowej
225g cukru pudru
30g cukru
110g białek
Przygotowanie:
1. Mąke migdałową ścieramy wraz z cukrem pudrem w blenderze na bardzo drobny proszek, następnie starannie przesiewamy otrzymaną mieszankę i odrzucamy zbyt duże kawałki migdałów.
2. Ubijamy białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, ubijamy na średniej szybkości. Jeśli chcesz dodać barwnik to należy to zrobić pod koniec ubijania i dobrze wymieszać.
3. Dodajemy przesianą mieszankę (mąkę migdałową/cukier) i delikatnie mieszamy. Masa ma być lśniąca, gładka, i zastygnięta ale sprężysta. Nie może być zbyt rzadka!
4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę macarons przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy małe krążki, o średnicy około 2,5-3cm, pozostawiając między nimi spore odstępy. The Macaron Template pomaga uzyskać odpowiedni kształt.
7. Nestępnie dajemy blaszce kilka klapsów od spodu (i to porządnie!), chodzi o to żeby wyszło z macarons powietrze i żeby ciasteczka się dobrze usadziły.
8. Blachę odtsawiamy do ‘przesuszenia’ (w temperaturze pokojowej) minimum 30 minut.
9. Nagrzewamy piekarnik do 150°C i pieczemy ok. 15-20 minut.
10. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na kratce do całkowitego wystygnięcia.
11. Bierzemy dwa ciasteczka, na jedno nakładamy nadzienie, sklejamy z drugim bez naciskania.
12. Odkładamy na całą noc do lodówki.
Nadzienie czekoladowe składniki:
225g pokruszonej ciemnej czekolady
125g śmietany
W małym garnku zagrzewamy śmietanę (nie gotujemy!) i polewamy nią pokruszoną ciemną czekoladę, odstawiamy na 1-2min. Następnie dokładnie mieszamy
Odstawiamy nadzienie do lodówki, na 4-6 godzin.
Wspaniale wyglądają..:-)
OdpowiedzUsuńA chodziły one za mną jakiś czas temu, ale w końcu ich nie upiekłam. Trzeba będzie się jednak zmobilizować :)
OdpowiedzUsuńMmm, wspaniałe! Może na święta je zrobię ... :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis ;d
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam ;*